Groep 2

Beginnende geletterdheid in groep 2

Leren lezen is geen natuurlijk proces en komt dus ook niet vanzelf op gang. Bijna alle kinderen hebben hier gerichte hulp bij nodig.

Juist auditieve analyse en synthese dragen het meest bij aan de ontwikkeling van de leesvaardigheid. Daarnaast blijkt dat de letterkennis een belangrijke voorspeller is voor het leessucces. Als aan deze vaardigheden in de kleutergroepen veel aandacht wordt besteed, kan dat gunstig zijn voor de leesstart van kinderen.

Het is erg belangrijk dat het stimuleren van de fonologische ontwikkeling niet aan het toeval wordt overgelaten. Een goede planning is een ‘must’. Aan de hand van bijvoorbeeld de tussendoelen geletterdheid van het Expertisecentrum Nederlands zou de school moeten registreren wanneer aan de verschillende tussendoelen expliciet aandacht wordt gegeven. Dit kan ook aangepakt worden door te werken met een goede methode.

Denk niet dat de kinderen ’er nog niet aan toe zijn‘ en kies niet te snel voor kleutertijdverlenging. Het is twijfelachtig of de ontwikkeling van kinderen daarmee is geholpen. Doe met het kind liever zo snel mogelijk extra oefeningen. Dit kan bijvoorbeeld door van de woorden die u opschrijft de letters te verklanken, memorie- en rijmspelletjes te doen, prentenboeken met begin- en eindrijm te gebruiken. Er zijn ook speciale computerprogramma’s voor het oefenen van auditieve vaardigheden (klankbewustzijn) en klankletterkoppeling. Hoe eerder hiaten in de ontwikkeling van geletterdheid worden opgespoord en verholpen, des te kleiner de kans dat een kind moeite met leren lezen krijgt. Een goed aanbod in de kleutergroepen heeft een sterk voorspellende waarde voor het leren lezen in de hogere groepen.

(bron: Inspectie van Onderwijs, 2006)

letters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s